Jolanda bezocht het vruchtbaarheidscafé

'Het is fijn om te zien dat je niet de enige bent'

Op dinsdag 29 november was er voor het eerst een vruchtbaarheidscafé, georganiseerd door fertiliteitscoach Marijke Linssen en arts Voortplantingsgeneeskunde Tessa Cox. Jolanda en haar man waren erbij.

Tekst: Jolanda de Jong-Wielstra

Op Facebook en Twitter zag ik een aankondiging voor het allereerste vruchtbaarheidscafé van Nederland. Daar kon je in een ongedwongen sfeer in contact komen met lotgenoten en vragen stellen aan Marijke en Tessa. Mijn man Martin en ik besloten al snel dat we daarbij wilden zijn. Uit eigen ervaring weten wij hoe belangrijk mentale begeleiding is, hiervoor gaan wij dan ook al een tijdje naar Marijke toe voor gesprekken in haar coachingspraktijk.

Gecombineerde zorg
We waren niet de enigen, er kwamen zo’n 40 mensen naar het vruchtbaarheidscafé die avond; vooral koppels. Marijke en Tessa stelden zichzelf voor en vertelden wat de bedoeling van de avond was. Deze dames hebben een missie: de beste zorg verlenen aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen, zowel op lichamelijk als mentaal gebied. Voor deze gecombineerde zorg maken zij zich sterk. Zo heeft hun samenwerking al eerder geleid tot het eerste coachingsboek voor koppels tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen: ‘Verborgen Verlangen’.

Herkenning
Eerst hielden ze ieder een korte lezing. Tessa vertelde over de ideale patiënt en hoe je het maximale uit je behandeling kunt halen. Wat mensen regelmatig denken is dat artsen altijd druk zijn en weinig tijd hebben. Daardoor hebben veel mensen het idee dat een afspraak met een arts tot doel heeft om snel ter zake te komen en daarna zo snel mogelijk tot oplossingen te komen. Tessa wil juist meer over je weten; achtergrond, werk, hobby’s. Kom je bijvoorbeeld in aanraking met stoffen die je vruchtbaarheid beïnvloeden? Wat is je leefstijl? Denk aan roken, alcohol, foliumzuur gebruik, gewicht, voeding. Door te weten hoe je leefstijl is, kun je samen met je arts kijken op welke gebieden winst te halen is die invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Op een eilandje
Daarna gaf Marijke een lezing over de mentale belasting die je kunt ervaren bij je onvervulde kinderwens en het vruchtbaarheidstraject. Marijke gaf veel voorbeelden over wat je zoal meemaakt als je in het traject zit. Ik merkte in de zaal dat  vooral de situaties met de omgeving die ze benoemde voor veel herkenning zorgden. 
Marijke toonde ook nog een promofilmpje van de documentaire die ze maakt: ‘Ongewild kinderloos’, waarin zij al zes jaar koppels volgt die in het vruchtbaarheidstraject zitten. Voor ons niet onbekend, wij werken hier namelijk zelf aan mee. De promofilm maakte weer veel los. Ook bij mij ondanks dat ik hem al een paar keer gezien heb. Met name het stukje van Eva die vertelt over dat het voelt of je op een eilandje zit en de rest van de wereld aan de overkant, en dat niemand je begrijpt. En het feit dat je met je emoties op en neer gaat, maar de top bereik je niet meer…

Over de streep
Hierna gingen we het spel ‘Over de streep’ doen, bekend van tv. Bij de tien stellingen ben ik maar twee keer niet over die streep gegaan. Enkele voorbeelden van stellingen: 

  • Stap over de streep als je wel eens gedacht hebt: nu is het raak, nu ben ik, of zijn we zwanger, omdat je op basis van verandering in je lichaam of in gedrag merkte dat dit het moest zijn, en dat je daarna toch teleurgesteld werd omdat de menstruatie begon of de zwangerschapstest negatief test was. 
  • Stap over de streep als je wel eens opmerkingen krijgt als dat het goed is om niet zoveel te denken aan het uitblijven van je kinderwens, dat je het van je af moet zetten, of dat je maar eens op vakantie moet gaan om het wat meer los te laten. En dat als dat dan lukt je vast zo zwanger bent.
  • Stap over de streep als je bewust gelegenheden met kinderen uit de weg gaat zoals een kraambezoek, een verjaardag van het kind van je broer of zus of vriend of vriendin.

De avond werd gesponsord door Moeders voor Moeders, we kregen een gelukspoppetje van deze organisatie waarmee we elkaar steunden door deze in de lucht te houden als je niet over de streep ging. Het was voor velen erg emotioneel. Het is fijn om te zien dat je niet de enige bent hierin.

Lotgenoten
Tot slot gingen we in groepjes verder praten. Ook dit was erg prettig, we hadden gelijk een fijn groepje en nadat we een voorstelrondje hadden gedaan ging het gesprek eigenlijk vanzelf. We hebben het onder andere gehad over het overstappen naar een andere zorgverzekering die meer dan drie pogingen vergoedt, over hoe lastig de decembermaand kan zijn, en over verjaardagen. We spraken ook over hoe open je bent over het traject waar we inzitten, bijvoorbeeld op social media. En over opmerkingen die je kunt krijgen van andere mensen. Met de dames van dit groepje zit ik nu in een whatsapp groepje, erg fijn om lotgenotencontact te hebben op deze manier. We kunnen niet wachten tot het volgende vruchtbaarheidscafé!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*